ŻYWIENIE W CHOROBIE NOWOTWOROWEJ

Prawidłowy stan odżywienia organizmu, niezależnie od jednostki chorobowej, zapewnia uzyskanie najlepszych efektów terapii, stwarza bowiem idealną sytuację metaboliczną do walki z chorobą. U Pacjentów onkologicznych należy szczególnie pochylić się nad ryzykiem niedożywienia w przebiegu choroby. W trakcie leczenia, odżywianie jest często zaniedbywane lub niedoceniane, pomimo dostępności międzynarodowych wytycznych dotyczących opieki żywieniowej u Pacjentów chorych na raka oraz dowodów, że pogorszenie stanu odżywienia wpływa negatywnie na przeżycie. Odpowiednio skomponowany plan żywieniowy, dobrany indywidualnie do potrzeb chorego, uwzględniający jego stan odżywienia, wyniki badań laboratoryjnych, umiejscowienie guza oraz schemat leczenia przynosi wymierne korzyści. Zapobiega utracie masy ciała, poprawia jakość życia Pacjenta oraz skuteczność leczenia. Uzupełnienie niedoborów pokarmowych zwiększa szanse na zakończenie leczenia zgodnie z planem. Sama terapia onkologiczna jest dużym wyzwaniem dla organizmu i wiąże się z wysokim prawdopodobieństwem wystąpienia skutków ubocznych (problemy z przełykaniem, biegunki, zaparcia). Odpowiedni dobór produktów spożywczych czasami pomaga je złagodzić.

ZAREZERWUJ WIZYTĘ >>